Започна Европейското по спортна акробатика във Варна


Европейското първенство по спортна акробатика във Варна беше открито.

„Бъдещето на европейската акробатика е в България. Вие сте бъдещето. Наслаждавайте се на Европейското първенство. Желая на всички успех.“

С тези думи се обърна към всички талантливи състезатели, участващи на шампионата на Стария континент по спортна акробатика при възрастовите групи, генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика и председател на организационния комитет Недко Костадинов.

„Уважаеми ръководители на Европейска гимнастика, уважаеми състезатели, треньори, съдии, уважаемо европейско акробатично семейство, приветствам ви с добре дошли в красивия град Варна. Благодарим на Европейска гимнастика за доверието да бъдем домакини на това голямо състезание. Това нямаше да бъде възможно без подкрепата от министерството на младежта и спорта и Община Варна. Още веднъж благодарности към всеки един човек, допринесъл за организацията на първенството и за успеха на нашата обща мисия да запалваме повече деца по спорта“, каза още Костадинов.

Приветствие към състезателите и публиката отправи кметът Иван Портних, който изрази убеденост, че всички ще имат добри спомени от Варна и позитивни изживявания от този голям акробатичен форум.

Шампионатът бе официално открит от Карин Шарлие – председател на Техническата комисия по акробатика към Европейска гимнастика.

„Горди сме да приветстваме всички вас в Двореца на културата и спорта за няколко магични дни за акробатиката. От името на Европейска гимнастика благодаря на Българската федерация по спортна акробатика и българския организационен комитет, както и на град Варна, които споделят историята и уменията си с европейската акробатична общност, за да сме сигурни, че ни предстои незабравимо събитие. Ще видим млади, но вече много талантливи гимнастици, които ще покажат уменията си – висока трудност и артистичност. Това е вашият момент, насладете му се“, заяви Карин Шарлие.

По време на официалното откриване беше изразена и специална подкрепа към акробатите, които няма как да участват заради военни действия.

„Нека изразим своята съпричастност към нашите приятели, които не успяха да се присъединят към нас заради война. Нека разпръснем заедно духа на приятелството и солидарността. Това е духът на спортната акробатика“, заяви Карин Шарлие.

След което залата във Варна изпрати с бурните си аплодисменти позитивна енергия към страдащите заради военни действия спортисти.

Израелският флаг участва в парада на знамената по време на официалното откриване, а европейското акробатично семейство показа на израелските гимнастици, че са в сърцата на всички.

Европейското първенство в „ейдж групите“ продължава до 15 октомври. Участват общо 335 акробати, представители на 22 държави. 153-ма ще се състезават в групата 11-16 години, а 182-ма – в групата 12-18 години.

От 18 до 22 октомври в Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе и Европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени и за младежи.

Входът за зрители е свободен.

Остави коментар