Ветроходната регата Shorthanded ще наблюдават варненци през уикенда

Официалният старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022 ще бъде даден във Варна на 8 октомври (събота).

Те уточняват, че регата ще бъде с предварителен сигнал за стартова процедура не по-рано от 11.00 ч. (при подходящо време).

Регатната дистанция е Варна-Балчик-Варна. Състезателни дни са 8 и 9 октомври. Вече има заявени предварително 11 яхти. Регатната комисия на Shorthanded Regatta 2022 е с главен съдия – Стоян Киров.

Състезанието е с дългогодишна история и по традиция събира елита на ветроходството.

В България ветроходното състезание е по-познато като „Самотник”, но то не отговаря на международно приетото такова Shorthanded /single or double/. Състезанията от този тип са за яхти с намален брой на екипажа – един или двама.

В световните морски нации, участието в регата от типа Shorthanded /single or double/, се счита за израз на чест, спортсменски дух и вяра в собствените сили и умения.

Първото издание на българския „Самотник” се проведе през 1986 г. по идея на покойният Борис Ганчев със Регатна дистанция: Поморие – Царево – „врата” пред нос Галата – Каварна – Варна.

От 2013 г. до 2017 г. регатата бе възстановена и се провежда по инициатива и организационно ръководство на варненският ветроходец и адвокат Стоян Киров с безвъзмездните доброволчески усилия на съдийските екипи и помощта на Пристанище Варна, Яхтклуб „ЛЗ яхтинг 1991” и СК „Черно море Бриз”.

През 2022 г. Shorthanded Regatta (ред. бел – за двучленни екипажи) за седми път спортната проява ще се състои между 7 и 9 октомври. Състезанието е за килови ветроходни яхти с дължина над 30 фута, разпределени в Дивизии по хандикапна система ORC

Остави коментар