Васил Панайотов: Трябва да покажем, че във Варна има само един отбор

Васил Панайотов е със статут на действащ капитан на „Черно море“. Именно той ще изведе с лентата „моряците“ в дългоочакваното дерби със „Спартак“ (Варна) 13 години, след като за последно двата тима се изправиха един срещу друг. Халфът има зад гърба си солиден опит в родния футбол, участвал е и в най-големия футболен сблъсък у нас – „Левски“ – ЦСКА с екипа на „сините“. Сега предстои ново предизвикателство, а феновете в града от седмици мислят и говорят само за предстоящия на стадион „Спартак“ мач.

-Васко, предстои мач между „Черно море“ и „Спартак“, какъвто не е имал от 13 години. Каква е обстановката в отбора?
-Да, от началото на седмицата се усеща еуфория, не само в съблекалнята, но и в самия град. Все пак 13 години не се е играло това дерби, хората го очакват с нетърпение, ние също. Нормално е и това да е акцентът в града през последните дни. Напрежението се покачва, най-важното е да стане футболен празник и да припомним на хората емоциите от тези срещи.

-Ти си в отбора вече повече от 4 години, но за пръв път ще участваш в този двубой, от кога го чакаш?
-Винаги съм мечтал да изиграя този мач, да бъда част от това дерби, защото през годините съм слушал много за заряда, еуфорията, които го съпътстват. Щастлив съм, че това е на път да се случи в събота. Ще се опитаме да зарадваме нашите фенове, знаем какво се очаква от нас. Концентрирани сме в тренировъчния процес с ясна мисъл за предстоящата среща.

– Има ли служители, които са били част от клуба и преди 13 години и знаят какво да очакват?
– Да, един от масажистите е бил част от последното дерби, както и други хора в клуба. Разказват спомени и ни подготвят както нас, така и чужденците за важността на срещата. Трябва да подходим със спокойствие и добра работа в тренировъчния процес, за да сме максимално подготвени. Най-важното е да играем футбола, който сме демонстрирали и преди в подобни сблъсъци.

– Това, че „Спартак“ е със статут на аутсайдер вкарва ли допълнително натиск върху вашия отбор заради очакванията за победа?
– Към нас винаги има очаквания, защото играем футбол и се надиграваме с всички, без значение от класирането и съперника. Това е дерби, не мисля, че има кой знае какво значение кой колко точки е спечелил дотук. На терена трябва да си 100% мобилизиран и да си готов на всичко. С риск да се повторя, ще кажа, че за нас най-важно е ние да се придържаме към изискванията на треньора и стила ни на игра, с което да покажем, че сме по-добрия отбор във Варна.

– Подвеждащ ли е активът на „Спартак“?
– Със сигурност точките лъжат, а и съм на мнение, че тази година първенството е по-оспорвано и равностойно. Не трябва да се залъгваме и заблуждаваме къде се намират те в класирането, защото в един мач може да се промени абсолютно всичко. Трябва да сме пределно концентрирани, това е дерби, а в него всичко е възможно. Стадионът ще е пълен, а ние трябва да покажем, че във Варна има само един отбор.

– Липсват ли подобни мачове на Българския футбол, защото е видимо, че интересът е голям не само във Варна, но и в цяла България?
– Със сигурност липсва, видимо е. Такива мачове са чарът на българския футбол. Софийското дерби е ясно, че е най-голямото у нас, пловдивското също е добре известно, сега се задава и това на Варна. Тези мачове са емблема на родния шампионат в исторически план и е хубаво, че сега можем да си припомним едно от тях. Това е чарът на българския футбол, сами усещате, че емоциите се различни и сред феновете. Да не забравяме, че това е само една игра и трябва да има феърплей и спокойствие, за да победи самата игра.

– Кое силно качество на твоя отбор може да се окаже решаващо в дербито?
– Имаме доста футболни достойнства, които можем да покажем. Надявам се да сме спокойни, да играем като отбор, като един юмрук. Трябва да изпълним всички изисквания на треньорския щаб, за да се поздравим с крайния успех.

– Победа с 5:0 или успех с гол разлика, дошъл в 90-ата минута?
– Победа, без значение от резултата!

– Носиш капитанската лента на „Черно море“, бил си с нея и за „Левски“, по-отговорен ли се чувстваш на терена?
– Да, чувствам се по-отговорен, но в нашия отбор имаме доста опитни играчи и всеки от тях е капитан. Стараем се да помагаме на младите и на чужденците, за да сме едно цяло. Именно това ни е силна страна и когато сме единни, сме много трудни за побеждаване. Тази отговорност я носи всеки върху раменете си и това е добре за „Черно море“.

-Какви съвети даваш на младите, защото е ясно, че един такъв мач може да окаже решаваща роля за кариерата на един играч?
-Казвам им, че всеки ден е борба и труд. Няма „днес“, а „утре“, трябва да гледат напред и да се борят за мястото си в отбор като „Черно море“, който дава възможност за развитие на младите. Много малко футболисти имат привилегията у нас да получават шанс в утвърдил се в родния футбол клуб. Трябва да се трудят, да работят усърдно всеки ден, за да вървят напред и да следват целите и мечтите си.

-Какво си говорите в съблекалнята с останалите от отбора? Илиан Илиев водил ли е индивидуални разговори с вас?
– Седмицата минава нормално, както всяка друга. Всички сме наясно какъв мач ни очаква и това е добре, за да няма излишно говорене и да се вкарва напрежение. Всеки се труди, концентриран. Дай Боже, да имаме и късмет, защото и той е важен в такива моменти, за да зарадваме феновете ни, както и старши треньора.

– Може ли един такъв мач да обърне сезона за победителя в него?
– Със сигурност може да повлияе много за целия сезон, както положително, така и отрицателно, разбира се. Мислим само в позитивна насока, да се представим добре и да направим всичко възможно да вземем своето.

-Как оценяваш до момента представянето на „Черно море“?
-Тази година се представяме добре, имаме по-добър точков актив, но последните 2 кръга не успяхме да победим. Съжаляваме повече за двубоя с „Арда“ (1:1), тъй като сами си го усложнихме и изпуснахме победа, която ни прилягаше повече.
Виждаме, че първенството е доста дълго, а 9 тима сме събрани на 2 точки разлика. Нека се изиграят всички отложени мачове и тогава ще се видят по-ясно отборите с амбиции за челните места. Ние сме решени да направим тази крачка напред, така че ще се борим докрай.

– Веднага след това ви предстоят 3 мача с отбори от София – „Локомотив“, „Левски“, „Славия“, ще издържите ли физически?
– Това ни е работата все пак, готвим се и тренираме. Наясно сме с тежката програма, но така или иначе трябва да играем с всички. Искаме да направим тази крачка напред и сме готови за всеки един мач, за да се борим за предно класиране. Трябва да се придържаме към нашата игра, защото е видимо, че когато го правим, доста отбори имат проблем с нас. Останалото времето ще покаже.

Владимир Иванов, Труд

2 Comments

 • Posted 22.10.2022 - 18:41 18:41 0Likes
  by Анонимен

  Доста слабоумно изказване

  • Posted 22.10.2022 - 22:32 22:32 0Likes
   by Fatik

   Поне има завършено средно образование, за разлика от теб, слабоумен плебей

Остави коментар