Варненското дерби в цифри!

Невероятна статистика преди варненското футболно дерби между Спартак и Черно море поднесе най-добрият футболен статистик у нас Иван Карабаджаков пред колегата Румен Генов за сайта narodensport.eu.

Двата варненски тима тази събота ще изиграят 62-то дерби на ниво елитна футболна група. 22 победи за Черно море, 15 победи за Спартак и 24 равни мача. Головата разлика е 69-57 в полза на Черно море.

Първото дерби се играе на 12 април 1952 година и завършва 3-2 за Черно море. Единственият хеттрик в дербито бележи Димитър Йовчев от Черно море. Първата реализирана дузпа е дело на Димитър Ненчев от Спартак. За Черно море най-много голове има Здравко Митев-5. За Спартак Стефан Найденов-6. Илия Кирчев е изиграл 18 дербита за Спартак, а Тодор Марев е също с 18 за Черно море.

Най-много дербита от чужденците в двата тима има Миша Милошевич-8. Общо 33 чужденци са участвали в тези мачове. Христо Вълчанов /Спартак/ е единственият вратар с гол от дузпа. Любен Костов е първият футболист играл и за двата тима в дербито.

Общо 24 футболисти са играли за Черно море и Спартак в този мач. Кеворк Тахмисян е първият с голове и за двата отбора. Втория и последен в тази статистика е Валентин Станчев.

Огнян Радев и Георги Илиев от Черно море са с най-бързо отбелязани голове, още в първата минута. Общо 46 съдии са ръководители варненското дерби. Георги Христов, Петър Николов и Иван Добринов са ръководили по три мача. Гочо Русев играе за Черно море, а след това е бил главен съдия на две дербита. Живко Петров играе за Спартак, а след това ръководи едно дерби. След Живко, още двама варненци Светослав Славов и Димитър Момиров са ръководили дерби мача.

Най-често срещана победа за Черно море е с резултат 2-1, 8 пъти. Най-голямата победа е 5-0. За Спартак най-често срещаната победа е 2-0, 5 пъти. Най-голямата победа е 3-0.

Владимир Герасимов /Черно море/ е първият чужденец голмайстор. Ненад Лукич /Спартак/е първият вратар чужденец в дербито. Дарко Савич /Спартак/ е първият чужденец с автогол. Дениран Ортега е първият чежденец с гол за Спартак. Масена Моке е първият чужденец от Ч.море с гол от дузпа.

Адриан Фернандес /Ч.море/ е първият с два гола в един мач. Велимир Иванович/Спартак/ е първият чужденец с червен картон. Дани Моралес е първият чужденец, който играе и за двата отбора в дербито.

Остави коментар