Варненският щангист Христо Христов: Целият ни живот мина в залата, а стоим гладни като кучета

Бойкот и напускане на националния отбор подготвят част от водещите ни щангисти, сред които четирима европейски шампиони – Христо Христов, Дейвид Фишеров, Иван Димов и Ангел Русев. Специално за bTV те обявиха, че не са получавали заплати от месец май.

От Министерството на младежта и спорта уточниха, че възнагражденията не са изплатени заради задължения на Федерацията по вдигане на тежести, които не са били внесени. Oтправeно е последно предупреждение към президента Неделчо Колев за отнемане на лиценза на централата.

„Положението е наистина много тежко. Не получаваме заплати вече доста време. Седим без пари всички, които сме тук – 4 европейски шампиони, шампион за кадети, за юноши, подгряващи звезди. Седим без пари, седим гладни. Причината е, че федерацията не спазва договор към министерството и министерството ни спира субсидиите. Седим все едно наказани, без причина. Последната заплата я получихме на 19 май. Оттогава не сме получавали нищо 1 лв. Оттогава всички се опитваме да се борим с живота, да вдигаме щанги. Обяснението е едно безкрайно прехвърляне на топката. Министерството казва федерацията, федерацията казва министерството. Ние не знаем кой е прав и кой е крив. Федерацията не спазва договора, Министерството спира субсидиите.“, заяви пред камерата на BTV Христо Христов.

„Това го говорихме с целия отбор – ако не ни бъдат преведени заплатите, бойкотираме лагера тези, които сме тук, прибираме се по домовете и си търсим алтернативи, защото не можем да седим гладни вече. Случва се това, че се губи 80% от националния отбор мъже за световното първенство в края на годината. На нас ни е много важно да участваме. Всички сме тук, дойдохме да участваме, въпреки че нямаме пари, кой взел заем от приятел, на кого му помогнали майка му и баща му. Дойдохме тук, за да се борим, за да се вкараме във формата, която ни нужна и накрая – подигравка с труда ни.“, продължи европейският шампион при до 109-килограмовите.

„5 месеца седяхме без заплати. Както се казва, да са живи и здрави нашите родители, които ни помагаха, нашите треньори. Все пак се справихме, отидохме на европейско първенство, станахме първи в Европа, решихме, че трябва да продължим напред, дори и без заплати. Не знаем какъв ще е изходът. Доста трудно се взима такова решение. Някои от нас са 10-12 години в спорта, не е лесно да си тръгнеш по такъв начин, когато знаеш, че някой се подиграва с твоя труд.“, допълни друг национал – Васил Маринов.

„Родителите ни винаги ще ни подкрепят. Ще кажат „Стойте там, ние сме зад вас“. Но ние искаме да сме самостоятелни, да взимаме това, което ни се полага и да продължим да градим. Както каза Христо, всички от нас сме шампиони. Всеки един в даден момент ще покаже какво може и ще продължи да става шампион. Изходът просто ще е гаден, ако не получим това, което заслужаваме.“

„Вчера се срещнахме с Неделчо Колев и искахме обяснение какво се случва. Това, което той ни каза, беше един вид присмиване „А, ама вие чухте ли, те са без заплати?“. Ние останахме безмълвни. Слязохме при заместник-министъра и той дори не отвърна на нашата покана.“

„Причината за цялата работа е, че нашият треньор – Иван Иванов, и още хора в лицето на генералния секретар не са си подписали договорите. На нашия треньор му имаме безкрайно доверие, ние сме тук по негова молба. Ние сме зад гърба му и така ще остане. Да управляваш федерация и да не знаеш кога състезателите ти получават заплати, не звучи ли смешно? Не звучи ли невъзможно, като шеф, примерно ти си шеф на фирма и да не знаеш работниците ти дали са получили заплати или не, като минават през теб? „Вие не сте получавали заплати?!“ – Да, не сме. Ти трябва да го знаеш. Това е смешна работа, това е подигравка с нашия труд!“, допълни Христо Христов.

„Всеки си решава индивидуално. Нека да дойде тоя период, ако се стигне до там. Всеки ще си реши индивидуално какво ще прави с живота си. Виждате, правим каквото се може. В тази зала сме израснали. Докато нашите приятели са ходили по плажове и са излизали и са обикаляли и са правили всичко, което може да прави един млад човек, ние сме блъскали тук. Потта ни, кръвта ни, целият живот ни е минал по тия подиуми, в тия стени, ние стоим гладни като кучета накрая.“

„Ние бяхме при него с другите момчета и там беше г-жа Кристияна Колева и Марин Милашки. Той ме попита защо говоря навсякъде, че ще бъде до старши-треньора Иван Иванов. Аз му потвърдих, че ще остана винаги до него и че ако той си тръгне и аз си тръгвам с него. И Кристияна Колева и Неделчо Колев ми казаха „Тръгвай си, има и други състезатели.“ Не ги отразих много, защото бяхме ядосани от това, което се случи вътре във федерацията. Беше много подигравателно към нас.“, заяви европейският шампион в кат. до 55 кг – Ангел Русев.

Как се гони европейски шампион с „тръгвай си“? Не знам, трябва да попитаме тях. Той имаше предвид целия отбор. Той явно иска да направи друг отбор, има други състезатели, които той си е избрал. Явно иска да постигне нещо в този живот, след като ние си тръгнем. Явно иска да си тръгнем ние. Каквото и да се случи, ще бъдем до Иван Иванов!“, каза още той.

Остави коментар