Варненски клуб се класира на финалите на Шампионската лига по ветроходство

Яхт Клуб ”Кап. Г. Георгиев - Порт Варна”

Яхт Клуб ”Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” ще представи за първи път страната ни на финалите на световната SCL SAILING Champions League 2022, които ще се проведат от 23 до 26 юли на Балтийско море, Германия.

За първи път в историята на Шампионската лига по ветроходство български отбор се класира на световните финали. Събитието, част от международния формат Sailing Champions League SCL, включващ над 300 участващи яхт-клуба от 24 държави по целия свят, ще се проведе от 23 до 26 юли в акваторията на Балтийско море.

Отборът на ”Яхт Клуб ”Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” доминира в дебютното издание на BORA Sailing Championship през 2021 след два оспорвани квалификационни кръга във Варна и Бургас. Parkmarkt Sailing Team в състав Радослав Гавраилов, Михаил Берберов, Петър Костурков и Христо Младенов ще има възможност да покаже своите тактика и спортно майсторство в 18-те планирани гонки по време на финалните серии в Германия.

Заедно с европейските отбори от Австрия, Естония, Дания, Чехия, Франция, Финландия, Германия, Литва, Холандия, Англия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария, на SCL финалите ще покажат своите технически и стратегически умения също Австралия, Нова Зеландия и отбор от Вануа̀ту, Океания. Общо 36 отбора ще премерят сили за титлата Световен клубен шампион на SCL за 2022.

Travemünder Woche е второто по големина едноседмично състезание по спортно ветроходство в Германия. Събитието се провежда от 1892 г. в традиционния немски морски курорт Травемюнде, разположен в залива на Любек на Балтийско море.

В България предстоят още два квалификационни кръга за годината, които ще определят клуба, който ще има възможност да представи страната ни в квалификации и финали на Sailing Champions League през 2023. Календарът предвижда състезателите да се срещнат на вода отново през август в Бургас и да завършат сезона на язовир Искър през октомври.

Остави коментар