Варненски клуб по художествена гимнастика събра елита на грациите във Варна

КХГ Грация

Страстта и страхотните изпълнения преобладаваха по време на VIII турнир “Морски звезди” и Приз “Меглена Михайлова”, който се провежда в името на основателката на КХГ “Грация” – покойната г-жа Меглена Михайлова. Тя е първи председател на първия клуб по художествена гимнастика „Грация“ и почетен гражданин на Варна. Заедно с Минка Ванкова са основателки на варненската художествена гимнастика. Михайлова е заслужил треньор, а най-известните й възпитанички са трикратната световна шампионка Мария Гигова и Вера Маринова. Меглена Михайлова беше член на УС на БФХГ, заслужил съдия и член на съдийската колегия към БФХГ. По препоръка на Иванка Чакърова преди години е била изпратена за треньор на националния отбор на Испания.

Над 300 гимнастички от 12 клуба от страната, родени от 2003-та до 2018-а година в различни категории „Елит“, „А и „Б“ в индивидуалната и ансамблова надпревара, получиха своите отличия, медали и подаръци.

Главен съдия на състезанието, което се проведе на НБ „Спортпалас“, беше г-жа Ани Бошева, а секретар – Соня Лазарова.

По време на откриването гости на турнира бяха ансамбълът на България при девойките с пом.-треньор Жанина Иванова, на които им предстои участие на европейско и световно първенство за девойки. Две момичета в състава са варненките Красимира Иванова от КХГ “Грация” и Андреа Иванова КХГ ”Чар ДКС”, които благодариха с прекрасни и искрени думи, и цветя на своите лични треньори Светлана Юриевна, Виктория Атанасова и хореограф Лариса Хилкова от КХГ “Грация” и на Филипа Филипова, Деница Христова и балетния хореограф Жасмина Иванова от СК „Чар ДКС“

Капитанката на отбора Алекса Витанова връчи букет от името на целият ансамбъл на Жанина Иванова. По традиция председателката на КХГ “Грация” Кристиана Генчева,

подари на националният отбор български сувенири, икони и триколоьор за късмет на предстоящите състезания.

Двата дни гости на състезанието бяха и семейство Ванкови, Минка Ванкова, почетен председател на КХГ „Грация“ и г-н Илия Ванков, доцент кандидат по приложни науки и спортно педагогически контрол в художествена гимнастика.

Г-жа Анелия Атанасова, председател на Турнир “Царица Маргарита”, също по традиция връчи Приз Меглена Михайлова на заслужилия треньор на КХГ “Грация” Светлана Юриевна, личен треньор на европейска шампионка на обръч за девойки за 2022 година Елвира Краснобаева и националната състезателка Красимира Иванова, които са възпитанички на Грация.

Вторият Приз “Меглена Михайлова” заслужи Даниела Петрова, най-добре класиралата се състезателка на ДП ЕЛИТ за 2022 година от КХГ”Грация” при жените. Тя е дългогодишен състезател с призови класирания на държавни първенства и също е състезателка на Светлана Юриевна.

Третият Приз Меглена Михайлова пък се връчи на най-переспективната състезателка от КХГ “Грация” Александра Шалуева, с личен треньор Светлана Юриевна.

По съдийска преценка носители на другите Призове станаха: за най-артистична състезателка – Пресиана Даскалова от СК “Ритмик” Шумен, за най-технична състезателка – Анастасия Стефанова от СК “Чар ДКС”, за най-грациозна състезателка – Христина Терзиева от СК “Берое”.

Наградата за най-хубав падьом единодушно бе връчена на Ива Недева от СК “Чар ДКС”, а Мини мис стана Ива Петкова СК “Черно море”.

По време на турнира КХГ „Грация“ връчи купа на КХГ “Чар” и лично на Филипа Филипова, която защитава името на българските гимнастички от съдийската маса на европейски, световни и олимпийски състезания.

Купа бе връчена и на СК “Берое” Стара Загора за клуб, който първи заяви участие в турнира, а СК “Черноморец” Бургас получи Купа за най-масово участие.

Заслужено с много златни медали си тръгнаха гимнастичките в дисциплина Гимнастрада, в която участие взеха 17 отбора. Председателката на СК “Черно Море” Здравена Накева взе Приз за най-масово участие в Гимнастрада, а Адриана Айзенкрайн получи подарък като най-малка състезателка в недпреварата.

И накрая, но не на последно място, Специални благодарности на: неуморните и отдадени треньори на КХГ “Грация”, без чието желание и търпение не биха се постигнали успехите на децата. Това са Светлана Юриевна, Петя Димитрова, Виктория Атанасова, Виктория Стоянова, Маринела Филчева, Меглена Генчева, Мелани Славова, Сияна Пешкова, Соня Лазарова и Лариса Хилкова.

Остави коментар