Варненски хандбалист атакува Бундеслигата

 

Двама български играчи ще имат възможността да продължат своето хандбално развитие в Германия. Капитанът на младежкия национален отбор Николай Петров от Варна и крилото Владислав Йоргов от новия сезон ще се състезават за отбори от трета професионална Бундеслига, съобщава bulgarianhandball.eu.

След един полусезон в елитния португалски Боа Ора, вратарят Николай Петров преминава в състава на „Анхалт“ (Бернбург). Ръководството на тима било впечатлено от видео визитката му и от силните изяви на стража ни по време на Европейския шампионат за младежи до 20 години, който се проведе във Варна през юли. Веднага след неговия край немският клуб е изпратил на Петров договор за една година.

„Това е едно ново предизвикателство за мен! Винаги съм мечтал да играя в Бундеслигата, защото в тази страна хандбалът е изключително развит. Предложението от отбор играещ в немската трета професионална лига ми се стори като доста добра възможност за реализация, а също така и шанс да подобря още нивото си. Смятам, че това ще бъде едно стъпало нагоре към целта, която съм си поставил, а именно – елита на Германия – сподели Ники, който от близо седмица вече се подготвя с новите си съотборници. – Тренировките са сериозни и доста интензивни. Преди началото на сезона ще изиграем 5 контролни срещи, една от които ще е с „Фюхсе“ (Берлин), състезаващ се в първа Бундеслига. Мотивиран съм да дам всичко от себе си през този сезон, да затвърдя мястото си в отбора и да пробия в немския хандбал“, амбициран е националният ни страж.

Към друг регион на Германия пое Влади Йоргов. Носителят на Купа България с отбора на „Локомотив“ (ГО) вече парафира двугодишен договор с отбора на „Драконите“ от Халвер и Шалксмюле. „Преди две седмици с посредничеството на Тодор Русков, който в момента играе за „Пирин“ (Гоце Делчев), разбрах за възможността да отида на проби в тим от трета лига на Германия. Моята мечта винаги е била да играя хандбал на високо ниво и приех това като шанс за сбъдването ѝ. Представих се добре в първите тренировки, съответно те ми казаха, че са ме харесали и вече изцяло решението зависи от мен, дали искам да остана. Приех офертата и подписах договор за две години“, сподели Влади. Също като Николай, националът ни се цели нависоко и приема това като една отлична възможност за развитие. „Харесва ми отборът и момчета, но най-вече нивото тук. Треньорът на тима е играл пет години в първа Бундеслига и определено има какво да науча и от него, и от всички останали. Ще тренирам здраво и ще се боря да постигна целите си. Моята амбиция е първо да се докажа тук, да развия своите качества и ако имам шанс ще дам всичко от себе си да заиграя в по-горните нива на немския хандбал“, допълва Влади.

Сезонът в Лига 3 започва в началото на септември. Общо 68 отбора ще участват в третото ниво на Бундеслигата през 2022/2023. Те са разпределени в пет региона – три с по 14 отбора и два с по 13. Два тима от третото ниво в края на сезона ще се изкачат във Втора Бундеслига, 17 ще бъдат изпадащите в по-долния ешелон. Тимът на Николай Петров ще се състезава в регион „Изток“, а този на Влади Йоргов – в регион „Запад“.

Остави коментар