Варна отговаря на изискванията за провеждането на първенство по хандбал от най-висок ранг

Това коментира Надежда Лацина от Европейската хандбална федерация


Българката Надежда Лацина е бивша волейболистка от школата на „Славия“. Занимавала се е с този спорт около 15 години, 13 от които професионално. Завършва Национална спортна академия „Васил Левски“ с бакалавърска степен „треньор по вид спорт“ (волейбол) и магистърска „спортен мениджмънт“.

Съдбата обаче решава кариерата й извън игрището да е свързана с друг спорт с топка – хандбала. В момента тя е ивент мениджър и отговорник на антидопинг звеното на Европейската федерация по време на втория Европейски шампионат за младежи до 20 години във Варна.

„Всеки спорт има своята магия. Кандидатствах за работа в Европейската хандбална федерация в отдел „Състезания“ и след 2 интервюта бях приета. След това преминах специално обучение, което продължи около половин година. Отначало работех в отдел „Състезания“, после имах кратка пауза, след като родих двете си деца, и отново се върнах във федерацията по хандбал. От 2017 година се занимавам с антидопинг под ръководството на проф. Ханс Холдхаус, с когото работим в антидопинговото звено на ЕХФ. Всяко лято отговарям за един шампионат, като вече са 6 на брой. За моя радост тази година ме номинираха за България и съм много щастлива да бъда тук“, обяснява Лацина, цитирана от bulgarianhandball.eu.

Тя разказва и за работата си като ивент мениджър на Европейския шампионат по хандбал за юноши до 20 години във Варна.

„Подготовката на такова състезание започва около 8-10 месеца преди него, като последните три е най-натоварено. Както за ивент мениджъра, така и за хандбалната федерация, поела отговорност за турнира. Това е един много комплексен процес, в който се провеждат ежедневни комуникации с участниците в турнира и локалния организатор. Коментира се всичко до най-малките детайли – от транспорт, посрещане и настаняване на отборите до онлайн стрийминг, статистика и т.н.“, казва Надя и споделя впечатленията си от работата с Българската федерация по хандбал.

„Много приятно изненадана съм от добрата подготовка и организация на този шампионат. Имаше съвсем малки неща, които трябваше да изчистим и подобрим, но като цяло според мен Варна и Българската федерация по хандбал биха могли спокойно да вземат още по-голямо Европейско първенство, което трае не 10, а 20 дни и за което се изисква още по-сериозна работа и отговорност. Българската федерация вече имат опит и в организирането на плажен хандбал, а и Варна отговаря напълно на условията и изискванията за провеждането на първенство от най-висок ранг. Федерацията се развива в много добра посока. Нямам абсолютно никакви забележки към организацията на този шампионат и екипа, с който работя тук“, откровена е Лацина.

Европейската хандбална федерация отдава голямо значение на поддържането на хандбала като чист спорт и третира допинга като коренно противоречащ на духа на спорта. Сред основните й приоритети е работата с млади състезатели. През 2012 година е създадено анти-допинговото звено на ЕХФ, в което Надежда Лацина отговаря за регистрирането на допинг пробите и проследяването на резултатите.

„За съжаление много млади състезатели не знаят нищо за допинга и именно затова отделяме голямо внимание на обучението, наречено ADeL (Anti-Doping e-Learning, Анти-допингово електронно обучение), което се предоставя от Международната анти-допингова агенция. Всички участници в турнирите за подрастващи са задължени да преминат този онлайн курс на обучение и само след получаване на сертификат могат да участват. Нашата главна цел е младото поколение спортисти да бъдат запознати с тази проблематика и да могат да реагират адекватно в случай, че трябва да използват медикаменти или субстанции, за които нямат информация. Също така да бъдат информирани за стъпките на процеса за даване на допинг проба“, разяснява българката.

Тя коментира и нивото на мачовете в Двореца на културата и спорта във Варна.

„Вижда се голямо израстване в подготовката на младото поколение. Момчета, които играят тук от догодина ще се присъединят към мъжките отбори и ако имат късмет ще вземат участие в състезанията на ЕХФ, което вече е много високо ниво. Няма да цитирам кой най-много ме е впечатлил, защото всички заслужават да бъдат похвалени“, казва Надежда.

От 1 юли са в сила 4 нови правила в хандбала, които целят да го направят още по-безопасен, но същевременно по-динамичен и интересен спорт.

„Международната федерация смени 4 правила. Все още е трудно на някои съдии, делегати и състезатели, но се провеждат специализирани курсове и теоретични учения и анализи на мачови ситуации, за да може по-бързо да бъдат усвоени и да направят играта по-безопасна и динамична. Нашата цел е хандбалът да стане една от най-популярните и гледани игри, въпреки че все още има големи разлики в нивото на хандбала в различните континенти на света“, завършва Лацина.

Полуфиналите от втория Европейски шампионат са в събота (23 юли), съответно от 17:30 ч. Израел – Швейцария и от 20.00 часа Гърция – Румъния.

Преди това са мачовете за разпределяне на местата 9-10 и 5-8.

Както е известно, за пръв път и двата Европейски шампионата по хандбал за младежи до 20 години се играят в един град и това е Варна. България бе част от първия турнир.

Входът за мачовете в Двореца на културата и спорта е свободен. Всички срещи се предават директно в ефира на B1B.BOX.

Остави коментар