В Спартак си спомниха за първата и единствена до този момент титла отпреди 90 години


В Спартак си спомнят за първата и единствена до този момент титла, която е спечелена преди 90 години.

Спартак“ (Варна) мина през много изпитания и трудности в последното десетилетие. Клубът обаче не загуби любовта на привържениците си, които го подкрепяха и в ниските нива на българския футбол.

Сега отборът се завърна в елита след 13-годишно прекъсване и това даде крила на запалянковците, пише Дневник.

Качването в Първа лига съвпадна с 90-ата годишнина от единствената шампионска титла в историята на клуба. Успехът на предшественика на „Спартак“ – „Шипченски сокол“, от 1932 г., вдъхнови привържениците за кампания, насочена към историята.

В основата като символ е поставена шампионската купа, като са осигурени и ценни архивни кадри. Клубът е приел идеите на привържениците, една от които вече се прилага върху билетите за мачовете през сезона. За 15-те домакински срещи ще има 15 различни дизайна, 11 от които почитат участниците във финалния мач със „Славия“ през септември 1932 г.

Друг от билетите ще насочва към историята на Жечо Тунчев, който умира от туберкулоза на 21 години в началото на шампионския сезон. На останалите три ще има исторически снимки.

По това време Тунчев е определян за най-талантливия играч във Варна и голяма надежда на българския футбол. В първия официален мач след смъртта му „Шипченски сокол“ играе с големия градския съперник „Владислав“ (предшественик на днешния „Черно море“). Срещата е от голямо значение в надпреварата за върха. Преди двубоя целият отбор на „Шипченски сокол“ по екипи отива на гроба на починалия си съотборник и футболистите поднасят цветя и венец, за да почетат паметта му.

Като жест „соколите“ решават да излязат на терена с десет души, като никой не заема поста на Тунчев. Въпреки това отборът печели с 5:1. По този повод на билетите за мача с „Черно море“ през октомври ще бъде поставен ликът на Тунчев.

Ръководството на „Спартак“ вече постави силуета на шампионската купа на ръкавите на фланелките на игрчите за този сезон.

Остави коментар