Срещу Лудогорец Спартак показа, че не си е научил урока от мача с Левски

Беше ясно, че Спартак не разполага с отборен и индивидуален потенциал, за да затрудни най-добрия у нас на терена му. Но това в никакъв случай не означава, че трябваше да покаже второ поред непривлекателно лице като гост срещу силен отбор в елита.

Получиха се същите грешки, същото грешно игрово поведение и същия резултат от мача на „Герена“, което означава, че варненци не са си научили урока след крушението срещу Левски.

Спартак излезе с необяснимо голям респект, допусна гол още преди да е изминала първата минута, а до 12-ата вече изостваше с 0:3, което означаваше, че мачът е свършил и Лудогорец може да мисли за Загреб.

Но нека оставим настрана голямата като цифрово изражение загуба и това че Лудогорец никога не беше решавал мач у дома толкова бързо, и да се фокусираме върху слабостите на Спартак, които изобщо не са малко.

Като цяло „соколите“ не бяха компактни и това е пагубно, когато срещу теб е по-класен противник. Между линиите на варненци имаше голямо пространство, което позволяваше на домакините да нахлуват безпрепятствено и необезпокоявано във всяка една зона в последната третина.

Всъщност накъде отиват нещата, се видя още в 39-ата секунда, когато Спартак не успя да спре Игор Тиаго и той даде головия пас към Текпетей. В случая нямаше нужда от безумен шпагат, който е руска рулетка, просто двамата „соколи“ трябваше да затворят Тиаго отвърте и да го изтласкат навън с топката, като по този начин му попречат да подава към вратата и да дадат възможност на цялата защита да се пренареди.

Отделно преходът от защита в атака и обратно беше бавен, а когато при решен мач и особено през второто полувреме Лудогорец намали оборотите и остави достатъчно пространства, Спартак не показа, че може и да атакува, тъй като бъркаше всеки втори или трети пас.

„Соколите“ късно биеха също за първа топка своите съперници и им позволяваха да се обръщат бързо с лице към вратата, което им даваше предимство срещу защитници с гръб. На моменти дори оставахме с чувство, че в Спартак приличат на гардове от НСО, които охраняват отблизо играчите на Лудогорец.

Иначе достатъчно фенове на Спартак дойдоха в Разград в горещия петък и по традиция подкрепяха непрестанно своите любимци с надеждата, че могат да видят как поне полагат усилия да играят добре срещу хегемона по нашите терени през последните единайсет години, но за съжаление не се случи.

Най-важният извод след първите четири мача е, че Спартак играе тактически неправилно и съобразно качествата на своите футболисти, още не е намерил адекватния си начин на игра.

Като прибавим към това липсата на скорост, динамика и комбинативност, както и несигурната защита, безидейна средна линия и беззъба атака, Спартак трудно ще трупа точки и в мачовете срещу съперници от неговата черга, ако не се подобри бързо във всеки един спортно-технически аспект.

Недко Петров, petel.bg

1 Коментари

  • Posted 31.07.2022 - 10:16 10:16 0Likes
    by Ивайло Недев

    Много добре казано.трябва да се направят някакви промени, мисля че проблемът е в старши треньорът. Не му се получават нещата още от втория полусезон в Б група. Така неможе да се продължаваме потъваме. Дано ръководството вземе адекватни мерки. Само Спартак

Остави коментар