Спартак страда, но абсолютно заслужено спечели първата си точка в елита

Спартак страда, но абсолютно заслужено спечели първата си точка в елита във втория си домакински двубой. Тази точка е изключително важна от психологически аспект, тъй като ще свали напрежението в тима след двете неудачи на старта.

Срещу Пирин “соколите“ не влязоха добре в срещата и сякаш имаха респект от съперника, което е необяснимо. Логично и твърде рано получиха глупав гол, който всеки уважаващ себе си си отбор не би трябвало да допуска след хвърляне от тъч.

Слд 20-ата минута обаче Спартак надигна глава, владееше по-трайно топката, а в последните минути на първото полувреме осъществи и натиск. През по-голямата част на второто полувреме пък домакините контролираха играха, а в последните минути очевидно бяха и по-свежия отбор.

Спартак създаде и голови положения, за разлика от първите две срещи, и закономерно изравни. А още по-хубаво е, че го направи с фамозен гол, при който Сабри центрира прекрасно, а забележителния голов удар на Бабалиев едва ли се нуждае от коментар – истинска наслада за окото. Трябва да се отбележи, че това бе единствения възможен начин, по който Георги можеше да насочи кълбото към вратата и той се справи безупречно.

Най-важно е обаче, че от 20-ата минута и до самия край футболистите на Спартак останаха търпеливи, спокойни и уверени, и се стремяха да играят по един и същи начин, без значение, че времето напредваше, а резултатът беше негативен. Те не спряха да се борят и да вярват, че могат да вкарат гол и бяха възнаградени.

Комплименти за включването на Бабалиев и Сабри, които изостриха атаката, внесоха скорост по фланговете и донесоха точката с изработено попадение. Да отбележа и доброто включване отляво на Проспър Менди. Интересен играч, мощен, с внушителна фигура, който се открои и с майсторски изпълнения.

Спартак вече си има и централен нападател в лицето на Мартин Тошев, който бе замесен в най-чистото положение на своите до почивката. Топката бе трудна за отиграване, но Тошев направи всичко възможно, за да я насочи към вратата и малко не му достигна, за да ликува.

Нещо, което задължително на Спартак ще му е необходимо в бъдеще обаче, това са още повече агресия, смелост и настоятелност, креативност в средата на терена и идеи как да превзема вратата на съперника. Но защо пък те да не дойдат от тези, които днес по една или други причина липсваха – Божидар Краев, Ивеш Ромей, Мохамед Фатау.

И да не забравя да спомена феновете на Спартак. Както винаги те бяха не само на познатото високо ниво, но впечатлиха и с нова стилна хореография. Какво ли ще ни подготвят срещу Хебър в петия кръг?

Недко Петров, petel.bg

Остави коментар