Скулпторът, увековечил Никола Спасов: Този паметник превръща мига във вечност

Паметник Никола Спасов

Скулптурата на Никола Спасов е направена от месинг и ще бъде вечна. Идеята беше да се направи скулптура на победата, на мига, на голямата радост, която са изпитали всички фенове на Черно море след спечелването на първата Купа на България. С тази радост, която Никола Спасов им е донесъл, той се е превърнал в символ на победата.

Това заяви за „Петел“ авторът на скулптурата Веселин Костадинов. Неговата творба вече е поставена пред входа на стадион „Тича“ откъм бул. „8-ми Приморски полк“ и ще бъде официално открита по-късно този месец.

Тази скулптура е символ на голямата любов на хората към Никола Спасов, а уникалното в цялата история е, че е създадена от привърженици на Черно море, които се обединяват около една благородна идея. Тук няма никаква корист, единственото е тяхната мъжка любов към човека, който ги е направил щастливи, каза Костадинов.

Интересна е и историята на облеклото на Никола Спасов. Феновете на Черно море решават ду му ушият костюма на райе с тази шапка. Отпред е късо сако, а отзад е направено леко като фрак. С този костюм Никола Спасов вдига Купата, а сега ще остане завинаги с него. Хиляди хора, които са станали съпричастни на идеята, са дали кой колкото може, за да се направи скулптурата. Някой е дал 5 лева друг 50 стотинки, трети 50 лева. Това е уникалното в случая, че средствата за тази скулптура не са от парите на общината или нещо друго, и отделно скулптурата идва като дар за общината от феновете на Черно море, които искат варненци да си спомнят за Никола Спасов, допълни Костадинов.

След като се случи нещастието с Никола Спасов чак в другия край на България, си казах: не можеше ли да е тук и ние да му помогнем. Когато видях тези хора, какво смятат да направят, това ме запали. Тяхното желание без корист да увековечат паметта на един човек, който е допринесъл много за Черно море и авторитета на Варна. Никола Спасов е част от големите имена на града и желанието на феновете на „моряците“ беше да превърнат мига във вечност. Да остане този един миг във времето и да живее извън времето. Никола Спасов е адмирал на феновете. Те го произведоха в адмирал и те решиха да му ушият костюма, който той облече, добави Костадинов.

По време на Експертния съвет в общината всички бяха единодушни, че тази скулптура се различава от другите бюстове и паметници в града, тъй като е раздвижена и емоционална, както и сложна като организация в пространството фигура. Тя е иновативна, особено с тази патина на месинга. Аз искам специално да благодаря на трима души. Това са членовете на Инициативния комитет за скулптурата, с председател Иван Михайлов, шеф на фен клуб Черно море, и членове Илко Петров, близък приятел на Никола Спасов, и Кирил Киров. Тяхната идея бе подкрепена от огромна маса ултраси на Черно море, но без тримата, които бяха двигатели на цялото това нещо, то нямаше да стане, завърши Веселин Костадинов.

Остави коментар