Шедьовър от 1929 г. спечели конкурс за елегантност за ретро автомобили във Варна

Конкурс за елегантност за ретро автомобили се проведе във Варна. Тази година той беше посветен в памет на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България – варненеца Николай Колев-Бижуто.

Представени бяха над 120 специално подбрани класически автомобила от всички ретро клубове в страната в следните класове: довоенни, лимузини, кабриолети, купета, американски, хотроди/янгтаймери и поршета.

Кметът на Варна Иван Портних присъства на откриването и награждаването на националния конкурс за елегантност за ретро автомобили, който се проведе до Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Събитието се организира от Варненски Ретро Авто Мото Клуб с подкрепата на Община Варна.

Водещият Ники Кънчев също допринесе за доброто настроение на граждани и гости на града, като не отказа да се снима с всички желаещи.

Голямата награда и наградата на публиката взе Pierce-Arrow (Пиърс Ароу) от 1929 година, собственост на руснака Едуард Асилелов. Ретро-шедьовърът е с обем на двигателя 6 л и 115 конски сили.

Пиърс-Ароу Motor Car Company е американски производител на моторни превозни средства със седалище в Бъфало, Ню Йорк, който е бил активен от 1901 до 1938 г., като най-известен със своите скъпи луксозни лимузини.

Най-оспорваният клас беше този на следвоенните кабриолети. Там категоричен победител стана „Мерцедес Аденауер“, собственост на винарска изба „Златен Рожен“. На второ място беше класиран един прекрасно реставриран Мерцедес от Хасково, собственост на Даниел Ангелов. Третото място бе присъдено на „Мерцедес Пагода“, на Пенчо Пенев.

В клас следвоенни купета станахме свидетели на пълната хегемония на автомобилите от колекцията на фондация „Лъки Хънт“ – 1 място един уникален автомобил „Мазерати Мистрал“, а на второ и трето място – две ферарита.

При следвоенните седани отново бяха класирани автомобили на нашите чуждестранни участници. Първо място отиде при Буик 1958 г. и Яна Асилелова от Русия, второто място за Буик 8, а третото място бе присъдено на един изцяло автентичен автомобил от Бългаия „Пежо 404“.

В класа на американските автомобилни отново се видя една голяма конкуренция. Безспорен победител стана „Chevrolet Corvette Stingray“, собственост на „Пан Медия“. Второто място бе присъдено на „Форд Мустаг“ на Армен Мнацаканов, а третото – за „Кадилак Елдорадо“.

На конкурса бяха присъдено много специални награди:

– най-добро реставраторско студио „Angels classic cars“ – Ангел Желев от Варна

– специалната награда на името на Николай Колев-Бижуто – „Порше 356 кабриолет“ от „Лъки Хънт“

– наградата на кмета на град Варна бе присъдена на „Мерцедес SSKL 36 г“ на Кирил Николаев от Хасково.

Остави коментар