Септември – Черно море през погледа на един привърженик

Мнение на Кирил Киров, привърженик на „моряците“!

Изказвам мнението си за мача със Септември, с голямо закъснение по различни причини.Това закъснение обаче, ми даде възможност да прочета стотици изказвания на други хора. Говоря за хора! Плебеите не ги броя, макар че и доста от тях се изказаха.

Много съм впечатлен от тези, които съветват Илиан Илиев, кого да пуска, къде да го пуска и кога да го пуска! Аз нямам самочувствието да давам подобни съвети. Треньорът знае състоянието на всеки един футболист, разполагайки с информация от своя щаб и наблюдавайки постоянно момчетата. Ние, обаче, знаем повече и сме готови да редим състава…

Другата причина, поради която не разбирам съветващите, е че нашият отбор играе много добре. Технични сме, играем бързо и често провеждаме атаки достойни за футболен учебник. Отборът ни е научен, играе и реагира много грамотно. Това което трябва да подобрим и за което постоянно мърморя, са статичните положения. Като започнем от корнерите, минем през преките, свободни удари и стигнем до дузпите.

Веднага след пропуска на Мади Кета, синът ми ми разказа за едно изказване на Хари Кейн. Именитият голмайстор споделя, че преди всеки мач, той четири дни мисли, готви се и тренира, как ще изпълни евентуалната дузпа, ако такава се свири за неговия отбор. Това че едни футболисти вкарват уверено дузпи, наказателни удари и изпълняват корнери, е плод не само на талант, но и на упорити тренировки. Комбинирайки таланта с работа, получаваш умение и това се нарича класа. Виждал съм знаменити изпълнители на дузпи и фалове. Ще си позволя да спомена Стефан Богомилов, Кеворк Тахмисян, Барона и много други. Всички съм ги виждал да тренират тези елементи отделно от другите и извън стандартната тренировка. Мога да дам пример и с един наследник на фалирал отбор, колко точки трупа, решавайки мачове с едно статично положение. Ако кажа че това е много важен елемент в играта, няма да кажа нищо ново.

За съдийството просто не ми се говори. Още в първите секунди зверско влизане срещу Мади Кета, съвсем преднамерено и далеч по-опасно от директния червен картон на Закариа Беншаа! Нищо! После цял мач, все така. Как четирима съдии и една сюрия вараджии не видяха дузпата в третата минута? Това е повече от загадка. Обратните отсъждания, при елементарно очевидни ситуации, както очеизвадния ъглов при жълтия картон за Илиан Илиев!

Тенденциозното съдийство е най-гадния от всички гадни пороци на българския футбол. Не го казвам като оправдание, а като констатация. Ние трябваше да си вкараме сто процентовата възможност и да си заминем. След като беше фаулиран за дузпата, Мади Кета се озърна къде е топката, взе си я и си я заложи. Оказва ли се, че това младо неопитно момче, решава кой да изпълни този толкова важен удар? Чувал съм, че в големите отбори има първи изпълнител, втори и т.н. Отделих може би повечко време на злополучната дузпа, но много ми се иска да видя по-голямо внимание към подобни детайли, които носят и отнемат точки. Пак ще ги търсим тези точки.

Добро впечатление ми направи изключително коректното изказване на г-н Матич. Обърнах внимание и на младия Шейтанов, който сподели, че обсъжда качествата на противниковите нападатели с баща си. Може би и ние трябва да обсъждаме преди мач, качествата и недостатъците на противниковия вратар! Продължаваме напред! Момчетата ще се раздават и занапред, а ние ще ги подкрепяме безрезервно!

Остави коментар