На този ден преди 65 години е роден Живко Господинов

живко Господинов


На този ден преди 65 години е роден Живко Господинов и днес всички симпатизанти на ФК Спартак и тези, които са били свързани с клуба преди и сега, си спомнят за него.

Жиката, считан с основание от специалисти и привържениции за най-голямата футболна легенда на ФК Спартак, бе лидерът и вдъхновителят на най-успешния отбор в историята на клуба от периода 1982/1984, когато Спартак стана трети в „А” група, стигна финал за купата на България и се класира за 1/8-финал в европейския турнир за КНК. Там във втория кръг отпадна от Манчестър Юнайтед, но и досега варненци остават единствения наш тим, срещнал световния гранд в официални мачове.

Господинов е голмайстор №1 на ФК Спартак, като в „А” и „Б” група е вкарал 101 гола, колкото има и Иван Петров. Асистенциите и участията в голови атаки на Жиката пък също са с трицифрено число.

В периода 1983/1986 година Живко бе и неизменна част от националния отбор. За него той има 39 мача и 6 гола, като на световното първенство в Мексико през 1986 година игра в 3 от 4-те срещи на нашите. Тогава националите за първи път излязоха от групата си и се класираха за втора фаза на финали на шампионат на планетата.

Живко Господинов изпъкваше на терена с футболен интелект и скоростна техника, които му позволяваха да изработва и да бележи с лекота голове. Именно заради играчи като него поколения българи се запалиха по футбола.

За съжаление той ни напусна твърде млад, след като загуби битката с коварна болест и си отиде от този свят едва на 57 години.

Остави коментар