Мазир Сула от Черно море напомни за Зико

Кой каза, че в нашия футбол няма романтика? Ако сте гледали изпълненията на Мазир Сула от Черно море срещу Славия днес, със сигурност сте останали доволни и сте се уверили, че и в нашето първенство, което е далеч от стойностните в Европа, има какво да се види.

Повече от отиграванията на Сула бяха за учебник, но две от тях са съизмерими с футболно вълшебство. Първото бе към края на първото полувреме, когато халфът беше с гръб към съперник, но с елегантно поемане на топката се освободи от него, обърна се и без да се бави, изведе с прекрасен пас по земя на скорост Курьор. Последният напредна отляво, но не успя да улучи вратата.

В 54-тата минута упражнението се повтори, но този път нямаше прошка. Сула намери точния момент пред пеналта и отново подаде прецизно към Курьор, който нахлу отляво, шутира технично между краката на вратаря и донесе трите точки.

Давам тези примери, тъй като такива пасове може да даде само играч, който притежава футболен интелект. А именно подобни изпълнители са в състояние да разбият всяка тактическа схема и всяка сгъстена защита, и само с едно докосване да направят разликата.

Такива мислещи и можещи футболисти в миналото колкото щеш. И у нас, и в Европа, и по света. Например веднага се сещам за гениалния бразилец Зико, чийто забележителен нюх и склонност към импровизация, и уникални пасове си оставаха неразгадаеми за отбраната.

Разбира се, не сравнявам Сула със Зико, нито съм имал намерение да го правя. Просто се радвам по два повода – първо че сега интернет дава възможност на младите да видят какви играчи е имало на тази планета, и второ, че и в българския елит подобни изпълнения като тези на Сула, изпълняват предназначението на футбола – игра, създадена да носи радост и удоволствие на хората.

Иначе за Черно море имаше и други позитиви днес. Втора поредна победа, колкото и трудно спечелена срещу корав съперник, толкова и заслужена. Блестящ Дюлгеров, спасил всичко, което можеше да спаси и показал защо е национал, интересни хрумвания в средата на терена на Матеус Клементе и Мимито Биаи, които загатват, че се интегрират към състава на „моряците“ и ще му бъдат полезни.

Като цяло пълният актив ще повиши самочувствието и увереността в силите на подопечните на Илиан Илиев преди двете битки с двата столични гранда, но най-важно е, че Черно море направи мечтан старт в новия сезон и почва да трупа точки.

Недко Петров, petel.bg

Остави коментар