КПС Варна излезе със становище за скандалните публикации за финала по водна топка

КПС Варна излезе със становище за скандалните публикации за финала по водна топка. Ето какво пишат до медиите от варненския клуб:

ИЗЯВЛЕНИЕ

от

Управителния съвет на Сдружение „Клуб по плувни спортове Варна“(КПС Варна), член на Българска Федерация Водна Топка(БФВТ)

Уважаеми Дами, Господа, членове на БФВТ, привърженици и симпатизанти на водната топка в България,

В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват становища, открити писма и мнения от името на един от клубовете по водна топка в България, а именно „Клуб по водна топка ЦСКА(КВТ ЦСКА). Повод за и основна тема на тези публикации е участието на КВТ ЦСКА във финалния мач за определяне на шампиона на България за 2022 година във възрастова група мъже срещу представлявания от нас мъжки отбор на клуб по водна топка КПС Варна. Финалния мач, които следваше да излъчи шампиона на България за 2022 г. във възрастова група мъже, и които беше предаван по националния телевизионен канал В1В се състоя в гр. Варна на басейн „Приморски“ на 05.06.2022 г. Срещата беше прекратена 2:08 минути преди края мача при резултат 8:7 за КПС Варна по решение на единия от съдиите на двубоя поради груби и несъвместими със спорта прояви и деяния на няколко състезателя от отбора на КВТ ЦСКА. Избягваме да цитираме имена защото нашето разбиране и преди и сега е, че подобни казуси следва да бъдат решавани от компетентните органи на БФВТ, а не чрез публикации в медиите, чрез писания на запалянковци и заинтересовани лица. Поради това наше разбиране и до момента сме пазили мълчание от страна на ръководството на клуба и състезатели и никои от нас не си е позволил да коментира грозните случки и сцени случили се по време на мача.

За съжаление обаче от страна на лица членове на УС на КВТ ЦСКА, лица представящи се за главни спонсори, главни треньори на КВТ ЦСКА, състезатели участвали в срещата и запалянковци присъствали или не на срещата, излязоха публикации в медиите като вестник „Труд“ – електронен вариант и в социалните мрежи, чрез които се опитва да се правят грозни и гнусни инсинуации и внушения целящи да формират мнение в обществеността в България и хората интересуващи се от водна топка, че състезателите на КВТ ЦСКА са невинни за извършените грозни случки и сцени, довели до прекратяване на срещата, а на КПС Варна му е подарена победата във финалния мач за определяне на шампиона по водна топка за мъже за 2022 година на България. Правят се опити да се внуши от страна далите интервютата за тези публикации, а и от ръководството на КВТ ЦСКА, че състезателите са били външно повлияни по време на мача от някакви случки извън басейна в следствие, на което видите ли същите емоционално са се разстроили и са извършили тези грозни случки и сцени, които видите ли също са нещо нормално и е нормално да се случват във водната топка и са в унисон със спортния феърплей.

Ще се спрем само на някои от изписаните неверни внушения и грозни инсинуации в дадените интервюта във вестник ‚Труд“ – електронно издания, като се обосновем защо ги считаме за такива:

Опитва да се внуши, че дори и да имало такива прояви, те или са били някакви невинни грешки и от страна на състезателите на ЦСКА или наложените им наказания от Дисциплинарната комисия(ДК) при БФВТ са много големи и не са адекватни на извършените груби нарушения на правилата във водната топка и въобще.
Странно е чрез медиите да се опитваш да си „просиш“ оневиняване за извършените груби нарушения и деяния, които са документирани от съответните длъжностни лица присъствали на мача и са се подписали, че са констатирани. Нашето разбиране е, че е ако не си доволен от решението на ДК за налагане на наказания, след издаване на акта за тези наказания следа да обжалваш пред съответния компетентен орган, а не да пускаш публикации в медиите и да правиш внушения и инсинуации;

Опитва да се внуши също така и че има някакви други нередности и обстоятелства, които са повлияли върху емоционалното състояние на играчите на клуба и поради тази причина същи са извършили тези грозни и непристойни прояви, което следва да ги оневини:
В публикациите на главния спонсор на ЦСКА г-н Игнатов има твърдения, които не отговарят на истината „Липсата на охрана довежда до сериозно напрежение между агитките на двата отбора, което се пренася и във водата“. Абсолютно невярно твърдение и гнусна инсинуация, която може много лесно да бъде удостоверена и проверена от направените записи на телевизия B1B и нарядите на служителите на Областна дирекция на МВР Варна специализирано звено „Сигма“, което беше осигурило двама полицаи пред входа на басейна. Надявам се г-н Игнатов да не имал в предвид полицаите да бъдат като охрана в басейна, защо такъв случай би бил уникален, както за водната топка, така и за охранителната дейност на полицията;

Твърдението на г-н Иганатов „Делегатът на срещата Явор Несторов да е баща на главния съдия на срещата. Подобен очевиден конфликт на интереси е абсолютно недопустим!“ Грозна инсинуация, чрез която се прави опит да се внуши някаква нередност, поради която в последствие КВТ ЦСКА е загубил срещата. Странно е защо представляващия клуба, които е присъствал на техническата конференция предния ден не е възразил след като е бил наясно с наряда на съдиите по мачове. Странно е също така да искаш преиграване на мач от финален турнир, които е прекратен по твоя вина и където си допуснат да играеш с протекцията на председателя на УС на БФВТ и в нарушения на действащите правила на БФВТ. За сега няма да оповестяваме публично нарушения на действащите правила на БФВТ на база, на които КВТ ЦСКА не е трябвало въобще да бъде допускан до финалния турнир. Ще изчакаме първо първо компетентните органи на БФВТ окончателно да се произнесат по случая и ако решението не ни удовлетворява ще си потърсим правата по законен път;

Твърдението на г-н Игнатов „Съвсем неясна е причината за прекратяване на мача, 2:08 минути преди края“. Невярно твърдение и грозна инсинуация, срещата е прекратена от единия от съдиите международна категория, които бива постоянно включван в нарядите на LEN ( Европейската федерация по плувни спортовe www.len.eu) за турнири и първенства по водна топка. Основанията за прекратяване на срещата са вписани и в протокола на Делегат-оценителя на срещата. От заснетия материал от B1B също е възможно да бъдат видени сцените основание за прекратяване на срещата, както и грозните разправии след прекратяване на същата;

Излиза, че да отправяш нецензурни думи към съдията, да го пръскаш с вода, да излизаш от басейна за да искаш обяснение от съдията и делегата и да се заканваш със саморазправа, са неясни причини и това направено от играещия треньор и член на УС на КВТ ЦСКА, както и от другите играчи на клуба са също неясни причини. Надяваме се, че да посягаш на член на УС на БФВТ от страна на състезател, не следва да се приема като неясна причина и че това не е нещо нормално, в които е да е спорт.

Странен е опита на г-н Игнатов да се опитва да се внушава с цел оневиняване, че външни обстоятелства и фактори са повлияли върху емоционалното състояние на играчите на КВТ ЦСКА преди, по време и след мача, защото грозните сцени продължиха и след мача, за това има депозирани доклади за извършените деяния в БФВТ. Почти всички играчи на ЦСКА отдавна са преминали възраства на емоционална нестабилност, което също е лесно проверимо. Ако на тази възраст, на която са повечето от играчите от мъжкия отбор на КВТ ЦСКА, си все още емоционално нестабилен то водната топка, като аматьорски спорт не е спорта, които ще ти помогне да преодолееш тази емоционална нестабилност.

За нас притеснителното е, че трима от играчите са и членове на УС на КВТ ЦСКА, които излиза, че също лесно емоционално се разстройват и не успяват да успокояват във водата съотборниците си, а имат и ангажимента да управляват целия КВТ ЦСКА във всички възрасти. Нашето разбиране е, че същите тези играчи и членове на УС следва да бъдат пример по време на мач, както за съотборниците си, така и за играчите на противниковия отбор въпреки емоционалната си привързаност, което в случая явно не е така.

Приемаме като жалко и недостойно изказването на г-н Игнатов по повод на отвореното писмо на бивши играчи по водна топка играли в един или друг период от време за ЦСКА и допринесли за това ЦСКА да е най-титулувания отбор по водна топка в България. Излиза че спечелените титли от тези играчи за ЦСКА ги приема, но мнението им няма стойност, защото той е дал някои и друг лев. Толкова е жалко, че даже и този коментар, които правим по този повод не заслужава г-н Игнатов.

Опитва се да се внуши, че наложените санкции и парични глоби на клуба и на отделните състезатели цитираме „ е смъртна присъда за КВТ ЦСКА“ :
Сдружение КВТ ЦСКА е юридическо лице в обществена полза и като такова ползва финансиране от Министерство на младежта и спорта(ММС) и Столична община(СО). Сумата на полученото финансиране е публично известна и далеч надминава цитирания бюджет от 6000 лева на клуба в публикацията на вестник „Труд“;

Също така КВТ ЦСКА заедно с другите четири отбора от София ползват безплатно басейн Дияна собственост на Национална спортна база ЕАД(НСБ ЕАД), като наема за ползване на басейна се заплаща от БФВТ. Останалите клубове в Бургас, Варна, Враца, Русе и Кърджали не получават и стотинка помощ за ползването на басейните от страна на БФВТ;

В появилата се първа публикация във вестник „Труд“ от името на Александър Игнатов същия е представен като главен спонсор на отбора т.е. какво се получава КВТ ЦСКА получава от ММС и СО финансиране няколко пъти повече от цитирания бюджет от 6000 лева, а и има главен спонсор. Жалък и недостоен е опита за грозното внушение и/или „просене“ на намаляване на финансовите санкции с лъжливи аргументи.

Откровена лъжа е твърдението на г-н Велинов „БФВТ се опитва да концентрира спорта в България само на едно място като Варна, което вреди на клубовете в останалите градове.“

Като вече споменахме в София има 5 клуба по водна топка и всички тези клубове водят тренировъчни занятия на басейн Дияна собственост на НСБ ЕАД, наема на които плаща БФВТ. БФВТ не дава и стотинка за подпомагане ползването на басейните на другите клубове членове на БФВТ в Бургас, Варна, Русе, Враца и Кърджали. Оставяме на всеки сам да си направи извода до колко може да се вярва на твърденията в цитираните публикации;

Интересен е факта обаче дали г-н Велинов е в някакви отношения с НСБ ЕАД и ако да какви са те и дали са свързани с басейн Диана. Ръководството на КПС Варна ще направи запитване до НСБ ЕАД с копие до ММС, като принципал на НСБ ЕАД, за това дали г-н Йордан Велинов е в някакви правоотношения с Дружеството и какви са те. След като получим отговор ще оповестим и нашето становище по този за сега неясен факт.

В заключение бихме искали кажем и няколко думи за нашия клуб. Сдружение Клуб по плувни спортове Варна“ (КПС Варна) е създаден през 2008 година в обществена полза. Към момента клуба е с най-много картотекирани състезатели в различните възрастови групи и разполага с мъжки отбор от 2019 година. Повече информация за клуба може да бъде намерена на нашия увбсайт… и профила в Фейсбук….., както и по партидата ни в Търговския регистър за юридическите лица с нестопанска цел към Министерство на правосъдието

Ръководство на клуба се обръща с молба към ръководството на клуб ЦСКА да спре с атаките към служебните лица на БФВТ и КПС Варна, защото това е атака срещу водната топка като цяло.

Управителен съвет на КПС Варна;

1. Найден Найденов

2. Живко Желев

3. Сергей Кючуков

4. Никола Калчев

5. Александра Малева

Остави коментар