Как да накараме децата си да спортуват

Как да накарате децата си да спортуват

Физическата активност е една от най-важните части за здравето и изграждането на характера на детето. Спортът в живота на детето е огромен приоритет в съвременното родителство, много родители са ужасени да установят, че синът или дъщеря им не се интересуват от спорт. Как да накараме детето да спортува и да се забавлява?

Човек на всяка възраст трябва да отделя поне два часа на ден за упражнения, тъй като силното тяло прави ума силен. Това е още по-вярно, когато става въпрос за деца – детският спорт не само поддържа младите тела силни, но и помага на развиващите се умове.

Защо толкова много деца губят интерес към спорта?
Ако е толкова важно децата да се интересуват от спорт, защо толкова много от нашите деца губят интерес към тях? Защо седемдесет процента от децата избират да изоставят организирания спорт до тринадесетгодишна възраст? Освен това има толкова много различни форми на спорт, че със сигурност има нещо за почти всяко дете. Защо тогава някои деца сякаш никога не намират спорта, който обичат?

Има много отговори, но част от проблема е свързан с това как представяме спорта на нашите деца. Някои деца се чувстват притиснати да се занимават със спорт, който не е непременно тяхното призвание. Други се чувстват принудени да се съсредоточат само върху един спорт, което може да бъде ограничаващо както физически, така и социално, ако желаят да участват в няколко различни.

Как да увлечете децата си по спорта

Давайте пример, спортувайте заедно забавлявайте се. Склонността на детето да свързва спорта със забавлението започва от вас, родителя. Тъй като детето формира представата си за нормалност, като наблюдава вашето поведение, придайте значение на спорта, като правите забавни спортни дейности заедно.

Научете детето си да кара колело и след това карайте колело заедно. Това може да бъде толкова просто като каране по улицата или толкова приключенско като каране през гората с планински велосипеди. Вземете баскетболен кош и ги научете на основите на дрибъла и стрелбата. Ако предпочитате да ходите на фитнес, вземете детето си с вас и намерете забавни дейности, в които да участва.

Нормално е сами да запознаете децата си със спортовете, които ви харесват най-много. Въпреки това, с течение на времето, обърнете голямо внимание на детето си и наблюдавайте дали то се забавлява. Напълно възможно е любимият ви спорт изобщо да не го интересува , бъдете готови да преминете към други варианти. Опитайте се да го запознаете с много различни спортове и вижте към какво проявява най- голямо любопитство и интерес.

Накарайте детето си да покани приятелите си да спортуват заедно.

Децата обичат да играят игри помежду си, а присъствието на група приятели е прекрасен начин да подхранвате любов към даден спорт.

Отидете на баскетболен или футболен мач и се забавлявайте, докато го гледате заедно. Колкото повече хубави спомени са свързани с даден спорт, толкова по-вероятно е детето ви да иска да се присъедини към забавлението някой ден.

Насърчавайте, не насилвайте

Вашата роля е да запишете детето си да спортува, като представите спорта като забавление, а не като задължение.

Дори едно дете да работи упорито и да е отлично в определен спорт, когато той спре да е забавен, то едва ли ще продължи да се занимава с него. Целта тук е дългосрочна: искате спортът да бъде част от живота им не само като деца, но и като възрастни.

Децата ще се радват на различни спортове на различна възраст. Бебетата и малките деца развиват двигателните си умения чрез игра, така че е важно да им осигурите играчки за това. На възраст между една и три години триколката е страхотно въведение в движението и забавлението със самоход. Това минимално количество движение е достатъчно, за да поддържа детето ви активно и да му помогне да развие любов към дейности, които ангажират тялото и ума му.

Отвъд тези формиращи ранни години, специфични спортове ще станат подходящи за запознаване с децата. Някои спортове са по-подходящи за определени години от живота на вашето дете, като например отборни спортове за деца.

Тъй като децата често започват запознаването си със спорта чрез свободна игра, те ще развият любов към това да останат активни, което в крайна сметка ще ги насочи към отборните спортове, когато пораснат. Това, че са част от екип, ще им позволи да развият дълготрайни приятелства и чувство за работа в екип и принадлежност. Насърчаването на любовта им към физическата активност и движението е особено важно, докато се развиват. Участието в спорт и поддържането на активност от ранна възраст ще подобри умствения им фокус и ще поддържа телата им здрави.

Нека да разгледаме различни спортове за различни възрастови групи.

От три до пет години

Когато детето ви е на тази възраст, организираният спорт обикновено не е опция. Използвайте креативността си и играйте на много различни игри. Хвърлянето и ритането на топки, играта на криеница и бягането са отлични начини да ги накарате да асоциират спорта със забавлението.

Какви спортове могат да играят 3-годишните?
На тригодишна възраст е най-добре децата да играят свободно и да използват въображението си на детската площадка. Този тип упражнения са вълнуващи за децата и насърчават растежа и развитието им. Освен това им позволява да изграждат приятелства в ранна възраст.

Някои от най-добрите спортове за тригодишни включват плуване, танци, карате, бягане и гимнастика. Тези спортове насърчават упорита работа и индивидуален умствен фокус, а също така насърчават изграждането на екип. Докато детето ви расте, то ще подобри уменията си и ще приложи тези таланти в екипна среда.

От шест до девет години

На тази възраст децата започват училище и се интересуват от нови преживявания и умения. Социалният живот е изключително важен за малките деца, те могат да бъдат привлечени от спортовете, които играят техните приятели.

Например, някои деца могат да бъдат привлечени от гимнастика. Като до голяма степен индивидуален спорт, той все още обикновено се преподава в групи, които позволяват много общуване. Децата могат да скачат на батути, да правят салта, да се хвърлят в дунапренени ями което ги прави забавни.

Друг спорт, подходящ за деца от шест до девет години, е футболът. Футболните групи на тази възраст варират от начинаещи до младежи. Има и спортове като баскетбол, волейбол, плуване, тенис, лека атетика, карате, дори и кънки на лед, които децата ще учат с удоволствие.

Девет до 12 години

Когато детето достигне предтийнейджърска възраст, то започва да развива чувство за независимост. Социалното взаимодействие също е висок приоритет, което означава, че груповите спортове вероятно ще бъдат добър път за тях .

Тийнейджърски години и по-големи

Докато детето ви навлезе в тийнейджърска възраст, ролята ви на родител леко се променя. Тъй като тийнейджърите са много по-независими, те вероятно ще диктуват повече от собствения си избор по отношение на спорта.

Продължавайте да насърчавате и подкрепяте, спортът трябва да остане забавен.

Спортът създава конкуренция, работа в екип, победа, загуба, конфликт и разрешаване. Да бъдеш част от спортен отбор учи колко ценно е да се грижиш за другите, да развиваш доверие и увереност и да показваш уважение към авторитета и към другите съотборници.

Да бъдеш част от екип може да изгради увереност, а уверените деца обикновено се справят по-лесно с училищни и социални ситуации. Но дори просто да бъдеш част от групата, независимо от естествените атлетични способности, дава възможност за свързване с другите.

Остави коментар