Как да изберем правилната футболна школа за нашето дете?

футбол ДЮШ Черно море

Само една дума има значение, когато търсите правилния футболен клуб за началния етап на обучение за вашето дете. Не, не „победа“, а „забавление“.

Треньор обяснява следната случка:

Когато 7-годишно момче неочаквано се появи на тренировка по футбол миналото лято, го попитах защо мисли да напусне клуба, в който играеше до момента.

Отговорът му беше най-тъжният, който съм чувал за 20 години кариера. „Искам да играя в отбор, където треньорът всъщност знае името ми“.

Като повечето родители без опит в спорта, майката и бащата на момчето бяха отговорили на ентусиазма на сина си, като просто го записаха в най-близката и удобна за посещение школа и смятаха, че това е правилният избор.

Въпросният клуб наистина имаше голяма и много успешна детско-юношеска школа. Реалността обаче бе, че цялото внимание беше насочено към най-добрите играчи.

Затова родителите трябва да знаят, че не клубът, а треньорът е от изключителна важност, за да направят правилния избор за своето дете. На първо място всяка школа трябва да има квалифицирани специалисти, за да е клубът безопасен, ефективен и подходящ за деца. Това обаче не е гаранция за качество!

Голямото не винаги е по-добро! Един голям клуб може да звучи впечатляващо – може да се похвали с численост и успехи, но в него децата могат просто да „изчезнат“. Затова е важно да разберете, какъв е шансът детето ви да участва в състезанията и колко специално внимание може да очаква по време на тренировките.

Малките клубове може понякога да нямат „блясъка“ на по-големите, но често предлагат много по-персонализирано изживяване с всеки играч, който наистина е ценен.

Да бъдеш част от спортен клуб трябва да е забавно, както за децата, така и за родителите им. Това означава да усетите атмосферата и духа, още преди да решите да се разделите с парите си.

Дали това е клуб, в който победата е над всичко, или просто „спортът за всички“ е заявеният приоритет? И дали това е само на думи, или клубът наистина прилага тази философия на практика?

Опитайте се да гледате един-два мача, за да се убедите, че привидно симпатичният треньор, внезапно не се превръща в крещящо чудовище, когато отборът му допусне гол? И дали всички родители крещят по играчите, без никой да им направи забележка. Дали всички играчи получават еднакво време на терена или някои остават да треперят отстрани? Дали играта на отбора се аплодира и възнаграждава? И всеки ли завършва мач с чувство на умора, но горд, независимо от резултата, вместо да изпитва страх от това, което може да каже треньорът?

Някой казва ли ви здравей? Треньорите и служителите разговорливи и положителни ли са? Или се чувствате просто още един родител, чиято единствена роля е да плаща такси, за да може клубът да разпределя парите за екипировка, за турнири и заплати. Ако случаят е такъв, тогава може би и вашето дете няма да се чувства добре в тази школа.

Родители, много е важно да отделите време за избор на подходящото място за спортуване на детето ви, както всъщност правите при избора на училище или школа за изучаване на чужд език. И най-важното е да сте далеч от мисълта, че от всяко дете ще стане световна футболна звезда, но всеки добър специалист може да има принос в личностното развитие на детето, казва Павел Деспов от aroundthecoach.com.

Остави коментар