Изключитено успешно представяне на „Аква спорт“ на Европейското по плувни спортове в Рим

С изключително успешно класиране записаха българските състезателки по артистично (синхронно) плуване от Европейското първенство по плувни спортове в Рим. Страната ни беше представена от дуета Далия Пенкова и Ния Атанасова от варненския „Аква спорт“ и солистката Александра Атанасова – също бивша състезателка на клуба.

Отборът бе воден от треньора Галина Георгиева. Участваха 28 държави, всяка представена само с един отбор в отделните дисциплини. За първи път на ЕП бе въведена дисциплината соло мъже, а микс дуетите (мъж и жена) вече са една от най-атрактивните дисциплини.

Във финалите на техническите дуети момичетата на България постигнаха рекорден сбор точки 74.9435 т., което им отреди 13-то място в изключително силна и оспорвана конкуренция.

„За първи път тази година се почувствахме оценени и удовлетворени, сподели главният треньор на „Аква спорт“ Галина Георгиева. Считам, че това е реалното ни място в Европа, което никак не е за подценяване“.

При волните дуети момичетата също играха изключително. Хореографията на дуета за първи път бе поставена от чужд хореограф – платен и поканен от Аква спорт, нещо което най-добрите отдавна практикуват. За съжаление две ниски оценки, получени от съдиите на дуетите преди и след нас в класирането (Швеция и Хърватия), напълно тенденциозно лишиха „Аква спорт“ от същото класиране. С нотка на ощетеност, варненци завършиха 15- ти, но удовлетворени, че са направили всичко, което зависи от тях.

Солистката на клуба също записа много добри резултати. Тя постигна 12-то място при техническите сола с резултат 74.9366 т. и 13-то във волната програма с резултат 76.100 т.
По-рано през сезона Далия и Ния участваха във всички кръгове от Световните серии на FINA, а именно #1USA&Canada, #2Париж, #3Australia и Суперфинала в Атина. Там те заеха призовото 6-то място.

И двете са на 21 години, студентки в два различни университета. Ния учи дентална медицина в МУ Варна, а Далия учи архитектура в УАСГ София.

Остави коментар