Холандци с апел за подкрепа на Украйна в маратона Галата – Варна

Холандци с апел за подкрепа на Украйна в маратона Галата - Варна

Благотворителна инициатива „Плуване с кауза за Украйна” организира фондацията „Дордрехт – Варна” в навечерието на 82-рото издание на плувния маратон Галата – Варна. Идеята е всеки, който желае, на 7 август да плува благотворително в помощ на страдащите от войната жители на Харков или да дари средства за каузата. И Дордрехт, и Харков са побратимени с Варна градове.

Организаторите на инициативата информират, че тази подкрепа може да бъде да изразена по 3 различни начина – като участват в плувния маратон; като спонсорират плувец, който е съгласен да се състезава в помощ за Украйна, или да преведат средства, без да обвързват дарението с маратона – чрез сайта https://whydonate.nl/fundraising/swimming-for-ukraine-kharkiv , където трябва да използват бутона Donate.

Желаещите да се включат в благотворителната инициатива могат да изпратят имейл на info@dordrechtvarna.nl или mdonkova@varna.bg (Мирела Донкова – главен експерт в отдел „Протокол и международно сътрудничество“ в Община Варна). Събраните средства в рамките на кампанията ще бъдат използвани за оказване на хуманитарна помощ – осигуряване на медицински консумативи, за хората от Харков.

Парите, дарени от варненци, ще бъдат добавени към вече събраните средства по време на събитието „Плуване с кауза за Украйна” в побратимения на Варна град Дордрехт, проведено на 4-ти юли. В състезанието в Страната на лалетата участваха 33 плувци. Те успяха да съберат 3 882,88 €, а Община Дордрехт добави още 1 117,12 €. Така крайната събрана сума в Дордрехт към момента възлиза общо на 5 000 €. По време на спортното събитие в Холандия бе обявена награда за плувец, преплувал най-много 25-метрови пътеки за 30 минути. Спечели я 18-годишният Нейтън Янсен. Нейтън, който успя да преплува 2375 метра (почти 2,4 км) за 30 минути, ще участва в маратона Галата – Варна. И заедно с 21-годишната си сестра Изабел Янсен той ще плува за Украйна във Варна на 7 август. Други двама техни сънародници ще се присъединят към плувен маратон 1000 х 1000, който ще се проведе за шести пореден път на Южния плаж във Варна на 6 август.

В рамките на 82-рото издание на маратона Галата – Варна най-бързите мъж и жена от Варна ще спечелят билет за Дордрехт, както и възможност за участие в изданието на Swim to Fight Cancer Dordrecht през 2023 г. , по 2500-метров маршрут през центъра на града.

Остави коментар