Геша: Спартак ще се бори за утвърждаване в Първа лига, а не за оцеляване

Геша се завърна в Спартак Варна
Геша се завърна в Спартак Варна


Георги Иванов – Геша, който изпълнява длъжността главен мениджър в Спартак Варна, сподели пред колегата Добри Атанасов за Дарик Радио и dsport, че е впечатлен от организацията в клуба. Според него в момента няма друг клуб у нас, който да инвестира толкова много средства в базата си, стадиона и селекцията. Той призова феновете на Спартак за повече търпение към отбора. Вярва, че „соколите“ ще се борят за утвърждаване в Първа лига, а не за оцеляване.

Г-н Иванов, отново сте част от Спартак Вн. Каква точно ще бъде длъжността, която ще изпълнявате в клуба през този сезон?
– Започнах като главен мениджър. Наблюдавам процесите в целия клуб от ДЮШ до мъжкия състав. Със своя опит и дългите години, които съм прекарал във футбола в различни отбори, мога да подскажа и да дам насоки за развитие на клуба.

Как видяхте представянето на „соколите“ в първия кръг срещу Славия? На фона на толкова много нови попълнение в отбора, 5 от които, стартираха в 11-те, припокриха ли се очакванията ви за играта на отбора?
– Всяко начало е трудно. Новите футболисти трябва по-бързо да се интегрират в отбора. Трябва да се сработят, за да стават все по-ефективни. Лошо е, че загубихме този мач в самия край. Отдавам го и на неопитността на повечето футболисти, които бяха на терена. Един по-опитен отбор не би загубил такъв мач. Напротив, би го спечелил. Програмата пред отбора е добра, за да можем да влезем по-бързо в семейството на големите.

Привлечен беше нападателят Мартин Тошев. Мнението ви за него и ще бъде ли достатъчен само той? На практика той се явява единственият централен нападател в отбора без конкуренция.
– Той е достатъчно съвестно момче, за да даде всичко от себе си, да се опита да бъде полезен на отбора и да се опита да бъде водещ футболист. Той има повече опит. Всичко е до самосъзнанието на човека. Ако един футболист има професионализма да дава всеки мач максимума от себе си, не му е нужна конкуренция. По принцип в отбора си има и вътрешна конкуренция. Ако не играеш добре, сядаш на пейката и гледаш.

Защо се случи така за първия мач да останете без централен нападател?
– Търси се оптималният вариант, вариант, търси се най-доброто, което може да се вземе на пазара в момента. Треньорът внимателно подбира кадрите, с които иска да работи. Разминахме се се с един, двама чужденци и се стигна до привличането на Тошев, което за мен е положително. Още повече, че е българин. Бързи ще се сработи с останалите и дано престоят му в Спартак бъде запомнящ се.

Тошев картотекиран ли е и ще може ли да играе срещу Левски? Чисто кондиционно готов ли е, или има да наваксва с подготовката?
– Тренирал е с втория отбор на ЦСКА 1948. Не е загубил от формата си. Мисля, че ще бъде в състояние да изиграе поне едно полувреме на „Герена“.

Все още не са готови работните визи на бразилеца Ману и Ромийш Ивей. Кога?
– Надяваме се поне за следващото домакинство вече да бъдат на линия и треньорът да може да се възползва от присъствието им.

Чакате ли още някого?
– Не е приключила селекцията, но всичко си зависи и от настоящите футболисти. Ако те дават максимума, печелят срещите и покажат, че нямаме нужда от нови футболисти, селекцията ще приключи. Никой иначе не бяга от добри футболисти. Обсъждат се едно, две имена в момента. Отворен процес е селекцията. Всичко си зависи от играчите. Ако губим, е ясно, че ще търсим нови.

Какво очаквате на „Герена“ ? Смятате ли, че Спартак ще покаже по-различно лице в този мач?
– И двата отбора ще покажат различно лице. Убеден съм. Каквото и да се случи в мача, от него ще извлечем само поуки и ползи. Дори и чисто психологически, като излязат нашите играчи на „Герена“ пред очаквано много публика, това ще ги кали и ще помогне за израстването им. Ако спечелим нещо, това ще бъде допълнителен бонус .

Вашите впечатления от това, което заварихте като организация в Спартак Варна при вашето завръщане.
– Изключително съм впечатлен от това, което се извършва като работа в клуба. Изключително. Зная какво беше преди тук. Впечатлен съм, дори вчера си говорих с Наско Сираков по този въпрос. И той каза много голямо уважение за тези хора, които извършват тази мащабна дейност. Тук е мястото да кажа, че няма в момента такъв клуб в България, който толкова да инвестира в стадиона си, в базата и селекцията, Апелирам към феновете да бъдат търпеливи и щастливи от дейността, което се извършва.Дано в най-скоро време Спартак си намери мястото сред топ отборите в България. Това, което се прави в момента в клуба наистина е впечатляващо.

Вярва ли Георги Иванов, че Спартак ще успее да се задържи в елита този сезон?
– Най-нормалното нещо е да търсим утвърждаване в елита, с оглед на средствата, които се инвестират. Спартак има своето място в лигата. Най-важното е ние, като новак в групата, бързо да сверим часовника. Нека не гледаме другите отбори, а нашата черга. Трябва да бъдем основен фактор. Всичко става постепенно. Трудно е в началото. Надявам се футболистите го разбират и ще превърнат отново Спартак в отбора, с който всички ще се съобразяват.

Остави коментар