Георги Велинов: Черно море ще вземе варненското дерби

Бившият вратар на Черно море Георги Велинов очаква оспорвано дерби на Варна в събота, което „моряците“ ще спечелят.

Варна отдавна имаше нужда от своето дерби и от подобни емоции. Макар че ще е на терена на Спартак, мисля, че Черно море ще победи, тъй като има по-голяма класа и това ще наклони везните към него в ключовите моменти. Иначе очаквам битка на терена. Нормално е да искам Черно море да спечели, тъй като аз не забравям откъде тръгнах към големия футбол и цял живот си оставам черноморец, каза за „Петел“ Велинов.

През сезон 1977/1978, след като се завърнах с Черно море в елита, имах възможността не само да изпитам тръпката от това дерби, но и да го спечеля. Тогава Спартак разполагаше със силни играчи – Красимир Зафиров, Енчо Недев, Кирчо Киряков, Красимир Венков, лека му пръст, Кеворк Тахмисян, Иван Петров, Пламен Христов, Бог да го прости. Те бяха подсилени и от командированите от Левски Георги Цветков и Емил Спасов. Ние обаче също бяхме на ниво и с великолепна защита, като пред мен бяха Георги Жеков, Тодор Марев, Иван Андреев – Мирона и Иван Иванов. В средата на терена и атака също бяхме опасни с Янчо Богомилов, Георги Кондов и Тошко Йорданов – Вятъра, както и с покойните за съжаление вече Светозар Светозаров – Бебо и Дамян Георгиев – Чудото, върна се назад във времето Велинов.

Първата среща бе от втория кръг и завърши 0:0. Във втората напролет победихме с 2:1, след като поведохме с голове на Дамян Георгиев и Иван Андреев. В края на полувремето Тахмисян намали, но този резултат се запази след почивката. Няма да забравя пълните трибуни и рева на агитките, който ни задължаваше да даваме най-доброто от себе си, каза още легендарният вратар.

За мен дербито на Варна не е по-малко интересно от ЦСКА – Левски и Ботев – Локото в Пловдив, и Варна и родния ни футбол имат нужда от този мач колкото се може по-дълго занапред при майсторите. Пожелавам на двата отбора да поднесат спектакъл на зрителите, които ще изпълнят трибуните в събота. Пожелавам също на Черно море да влезе в топ 4, тъй като има потенциал да го направи, а на Спартак – да се утвърди в елита, завърши Георги Велинов.

Остави коментар