Ето как Варна ще отбележи Международния ден на Олимпизма

 

Варна ще отбележи Международния ден на Олимпизма на 23 юни, който тази година преминава под мотото „Световен мир“. В същия ден от 10 ч. на алеята на олимпийската слава в Морската градина ще се проведе шествие на ученици от Спортното училище. Предвидена е и среща със спортисти, участвали в олимпийски игри.

Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските ценности и идеали за съвършенство, мир, уважение и честна игра.

Международният ден на Олимпизма се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948г. На тази дата през 1896г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, като България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна Олимпиада в Атина през 1896 г.

Ето какво казва барон Пиер дьо Кубертен за олимпизма:

„Олимпизмът възвеличава и съчетава в едно балансирано цяло качествата на тялото, ума и волята“

Вярвайки, че само по-добрите хора могат да направят света по-добър, барон Пиер дьо Кубертен посвещава живота си на възраждането на онова, което и в Древността, и в наши дни, успява да накара света макар и за кратко да живее в мир, обединен от спорта.

Мотото на Световния ден на Олимпизма тази година е „Световен мир“!

Остави коментар