Другото име на Спартак Варна е футболен геноцид

Снимка: Спартак Варна
Снимка: Спартак Варна

Жаклин МИХАЙЛОВ, Тема Спорт

Спартак Варна е авторитетна футболна марка и беше много интересно как този клуб ще се адаптира към елитния футбол в България. И затова следя с интерес всеки мач на соколите. И това което констатирам е, че искат

бързо да ги адаптират

към завръщане обратно в Б група. Другите отбори, които пищят от съдийството, един път ги ощетяват, а следващия път ги подкрепят. При Спартак има само една тенденция и тя е рязане до кръв. Започнаха още в първия им мач, в който съдията беше на път сам да я ритне в тяхната врата, но Сами ел Анаби, го облекчи като си вкара автогол в последната минута. И оттам в почти всеки двубой ощетяване след ощетяване. И срещу Ботев Враца, и срещу Септември, и срещу Локомотив София, и срещу Берое, и срещу Локомотив Пловдив преди няколко дни. В мачовете на Спартак едно събитие няма как да се размине – ВАР винаги е против тях. И някак човек се усъмнява в обективността на системата, когато иде реч за клуба от Варна. Как така е винаги против тях!?

Най-тежкият футболен геноцид Спартак получи в квартал „Надежда“ срещу Локомотив София. Там в последните минути на мача се случиха събития, които вероятно ще се коментират на семинари на съдийството в УЕФА и ФИФА. Как отборът, който трябваше да получи стопроцентова дузпа бе ощетен с такава за противника. Това преди ВАР бе невъзможно да се случи. Но на българска почва ВАР се оказа най-големият помощник на „правилното“ съдийство. Към правилните решения се прибавя изгонването на футболист на Спартак още в 3-а минута в Стара Загора при много спорни обстоятелства. И от „Коритото“ онзи ден

пуснаха безпомощна декларация

Оплакват се от клубната управа, че някак им идва в повече отборът им да бъде постоянно и фатално ощетяван. И поводът беше мачът с Локомотив Пловдив, в който за пореден път синьо-белите можеха да спечелят дори пълния актив от точки. Просто съдиите намериха начин да отменят чист гол на Спартак Варна през първото полувреме. А пък двубоят започна с доста чисто положение за тяхна дузпа. Но дори не беше разгледано от системата! Но дузпата е винаги спорна, а голът на Спартак се видя от целия свят, че е безспорен. Но го отмениха за засада, каквато никой не отчете. Някои казват, че такъв гол на други отбори при никакви обстоятелства няма да бъде отменен и може би са прави.

Спартак Варна направо си го бутат към изпадане и изглежда, че нищо не може да го спаси. Няма кой да се застъпи по високите футболни етажи на властта за интересите на този малък за някои клуб. Но хич не е малък. Спартак Варна си остава единственият български тим, излизал на „Олд Трафорд“. И в музея на Юнайтед няма друга българска емблема освен тази на ЖСК Спартак Варна. И този клуб заслужава уважение. Не случайно на първия им мач срещу Славия, стадионът беше пълен. А други съоръжения са празни, дори когато се играят мачове в Европа. Аз помня как изглеждаше „Юрий Гагарин“ на мача с Манчестър Юнайтед. Бях там и нямаше празно място на стадиона. Унгареца Кашай не знае историята на българския футбол, а неговите подопечни изпълняват волята на силните на деня. Но е тъжно да е за сметка на клубове като Спартак Варна. Печално е най-вече заради феновете. Тази прекрасна игра е за тях.

И накрая скромното ми лично мнение. Спартак Варна заема последното място, но играта му съвсем не е на последно място в ефбет лига. Този тим определено си заслужава гледането, защото има много повече футболни идеи дори спрямо отбори с шест пъти повече точки в класирането, а мачовете им са пълна скука.

Остави коментар